Start restauratie Jugendstil gevel op de Parade

Start restauratie Jugendstil gevel op de Parade

Zeven jaar geleden werd ontdekt dat er onder het stucwerk van huisnummer 22 op de Parade een schitterende Art Nouveau schildering schuil ging. Een schildering uit 1901. Eeuwig zonde om die schildering verborgen te houden, vond Stichting Erfgoed Venlo. Samen met de Gemeente Venlo en de eigenaresse van het pand is het ons gelukt om de voorbereidingen rond te krijgen.

Deze week is Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) begonnen met de laatste onderzoeken om deze unieke schildering zichtbaar te maken. Het bleek te kostbaar om de gehele schildering zichtbaar te maken. Er is daarom gekozen om de schildering opnieuw te maken. Maar daarvoor was eerst onderzoek nodig, onder meer om de originele kleuren zo goed mogelijk te kunnen benaderen.

Links: Zwart-wit foto van de gevel uit ca. 1910. Rechts: Oorspronkelijk ontwerp van de geveldecoratie.

Het pand uit 1900 is naar de hand van de Venlose architect Louis Berden. Parade 22 is het enige gebouw van Berden dat in Venlo staat. De schildering daterend uit 1901, is zeer waarschijnlijk gemaakt door de de eigenaar van het pand toentertijd, de heer Clabbers, in samenwerking met de architect.

Het onderzoek van SRAL is bovendien waardevol, omdat er drie verschillende weergaven van de gevelschildering in omloop zijn. Een ingekleurde tekening, een met potlood gemaakte tekening en een oude bouwvergunning met de gevel erop. Met behulp van het onderzoek wordt bepaald welke versie de juiste is.


“We hebben geen kleurcodes, moeten afgaan op afbeeldingen en de ontwerptekeningen. Daar zitten wat kleine verschillen in. We willen natuurlijk de oorspronkelijke kleuren zo goed mogelijk benaderen.”

—Claudia Junge, SRAL


Daarnaast worden de kozijnen en de dakgoot vernieuwd en de pui het stucwerk hersteld. Dit gaat voor Venlo een beeldbepalend gebouw worden, met een heel bijzondere geschiedenis. Als de restauratie klaar is – we hopen volgend voorjaar – is dit een van de meest unieke panden in de verre omgeving.

Ook elders in de stad komen soortgelijke initiatieven nu van de grond en dat kunnen wij alleen maar toejuichen.


Het bericht van de Limburger lees je hier (voor abonnees). Lees ook het persbericht van Omroep Venlo en bekijk het nieuwsbericht inclusief interviews met Paul Stevens en wethouder Sjors Peeters.