Durex…

Durex…

the best there is… Inworp 3 x f 1,-.

Door: Hay Swinkels

Deze automaat, waarschijnlijk de laatste die er in Venlo hangt, oogt nog als nieuw. Toch moet hij er al jaren hangen op de hoek van de Straelseweg en Craneveldstraat. Ooit het symbool van een vrijgevochten generatie, die de bekrompen jaren 60 en de Kerkelijke doctrine definitief achter zich liet. Die jaren waarin de Stones zongen over ‘Mother’s little helper’, de protestbeweging ‘Baas in eigen buik’ en de emancipatiebeweging die zorgden voor een totale omwenteling van de sexualiteit. Eind jaren 60 boden een aantal jongeren uit Venlo een petitie voor condoomautomaten aan bij de burgemeester en voerden zelfs een sit-down-actie op de stoep van zijn huis. Condooms, openlijk te kopen op de hoek van de straat! Hoeveel eerzame opvoeders zullen toen “Schande” geroepen hebben en “Wat moet er van deze jeugd terechtkomen?” Maar de sexuele revolutie was en is -zoals elke revolutie in de geschiedenis- niet te stoppen.

Toch was het wel spannend… die eerste condoom uit een automaat te trekken en hopend dat hij ’s avonds bij dat vriendinnetje gebruikt kon worden. Duur was het ook! Zeker als je hem vaker nodig had.

Zoals kerken, oude gebouwen en fabrieken verdient ook deze automaat verheven te worden tot beschermd erfgoed. Want veel meer dan een veranderende architectuur geeft deze automaat een revolutie weer in de denk- en belevingswereld van de mensen.

Durex automaat in Venlo.