Erfgoedlezing: Wederopbouwerfgoed in de Gemeente Venlo

Erfgoedlezing: Wederopbouwerfgoed in de Gemeente Venlo

Net als de afgelopen twee jaar organiseert de Stichting Erfgoed Venlo ook dit jaar weer haar erfgoedlezing nu met als onderwerp: ‘wederopbouwerfgoed’. Omdat de kernen van onze gemeente zo zwaar gebombardeerd zijn in WOII, kent onze gemeente verhoudingsgewijs veel van dit erfgoed.

Uit een door ons opgestelde informatie blijken echter al verschillende gebouwen uit deze periode verloren te zijn gegaan (Marianum, Beerendonck, Meeuwbeemd, St. Michaelkerk, Roestflat). Andere gebouwen staan op de nominatie om gesloopt te worden (Erkenkamp, Sint Josephkerk, Sint Willebrord Ziekenhuis, van Stokkum Steenhouwerij), of hun toekomst is onzeker en er is sprake van leegstand. Heeft de Gemeente Venlo hier geen verantwoordelijkheid die verder reikt dan haar eigen grenzen? Gelukkig liggen er ook kansen voor behoud, waar de landelijke overheid alleen nog rijksmonumenten wil aanwijzen voor de periode na 1940. Welke gebouwen verdienen bij voorrang deze status?

Onze gastspreker architectuurhistoricus Wijnand Galema zal ingaan op het belang van dit erfgoed, kansen en bedreigingen, de stand van het Venlose wederopbouwerfgoed en ‘good practices’ m.b.t. herbestemming en behoud van deze naoorlogse architectuur.

Datum: 17 november 2015
Aanvang: 19.30 uur
Locatie: Gemeenschapshuis ‘de Bantuin’, Pastoor Kierkelsplein 20 te Venlo (‘t Ven, naast de Michaelkerk).
Toegang: gratis

Omroep Venlo berichtte ook over deze Erfgoedlezing.