Jugendstil wandelingen in Venlo

Jugendstil wandelingen in Venlo

In het kader van haar eerste ‘Erfgoed-Venlo-Dag’ organiseert de Stichting Erfgoed Venlo op zaterdag 21 mei rondleidingen langs verschillende Art Nouveau- en Jugendstilpanden.

Art Nouveau en Jugendstil zijn stromingen binnen de kunst aan het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw. Als reactie op de rationalisering van de samenleving onder invloed van de opkomende industrie, maar ook op de eraan voorafgaande neostijlen, kreeg het gevoel in deze nieuwe stroming ruim baan. Het is een uitbundige stijl, waarbij gebruik wordt gemaakt van motieven uit de natuur en ook allerlei, soms exotische, versieringen en ornamenten een plaats krijgen. Het bekendste voorbeeld in onze gemeente is het Metropole-complex aan de Straelseweg 1–9.

De wandelingen onder leiding van een gids starten om 11.00, 13.00 en 15.00 uur vanaf hotel Wilhelmina tegenover het station in Venlo en duren ruim een uur. De rondleiding eindigt bij de Jean Laudykapel aan de Grote Kerkstraat, waaraan afsluitend een bezoek kan worden gebracht.

De rondleidingen maken deel uit van de aandacht, die de Stichting Erfgoed Venlo dit jaar geeft aan Art Nouveau- en Jugendstilarchitectuur, met als doel het draagvlak voor behoud van dit bijzondere erfgoed te vergroten.

Heb je interesse in een van deze rondleidingen, meld je dan aan via info@erfgoedvenlo.nl met het tijdstip dat je mee wilt wandelen en met hoeveel personen we je mogen verwachten.