Huize Schreurs

Monumentnummer: 37155
Monumentnaam: Huize Schreurs
Status: Beschermd
Complexnummer:
Aanwijzingsbesluit:
Inschrijving register: 20-04-1971
Kadaster deel/nr: 2060/76
Int. Kenteken: J

Locatie: Grote Kerkstraat 19, 5911 CG, Venlo.

Huis met rijk door nissen gelede gezwenkte gevel, voorzien van het ankerjaartal 1588, een renaissancegevelsteen met het alliantiewapen Vogelsanck x Boeener, twee borstbeelden in ronde omlijstingen en verder o.a. twee ruitvormige maskerstenen. Gerestaureerd in 1921. Achter het huis een binnenplaatsje met tweeledige, vrijstaande bakstenen en ten dele gecementeerde achterbouw op rechthoekige plattegronden en met doorgang naar het achterterrein. Het voorste lid gedekt met een pannen zadeldak en bestaande uit begane grond en meelzolder met luik aan de achterzijde en eenvoudig venster en deur aan de voorzijde; aan de zijde van de doorgang een breed venster met 8 x 3 ruitjes. Het achterste lid is lager en heeft een pannen lessenaarsdak, een venster aan de rechter zijkant en achter- deur. De achterbouw was jarenlang in gebruik als bakkerij en maakt in historisch en functioneel opzicht deel uit van de vroegere combinatie van woon- en bedrijfsruimte.

Huize Schreurs (ook wel Vogelsanck naar de vermoedelijke stichters) is een goed bewaard gebleven woonhuis in vroege renaissance-stijl aan de Grote Kerkstraat 19 en 21 in Venlo.

In 1492 moet er al een huis Vogelsanck in de Grote Kerkstraat (destijds nog Kerkstraat geheten; er werd nog geen onderscheid gemaakt tussen Grote en Kleine Kerkstraat) hebben gelegen, volgens de archieven van het Stadsgericht Venlo 1351 —1796. Daarin wordt een erf van Jenneskens Vogelsanck vermeld.

Het huis is volledig in baksteen uitgevoerd in 1588 en in oude stijl gerestaureerd in 1993. In het midden is het wapen aangebracht van het gezin Van Oeijen-Boener. Het heeft twee borstbeelden in de geveltop. Naar de familie van zijn vrouw is overigens een straat in Venlo vernoemd.

Het pand is eigendom van de Vereniging Hendrick de Keyser. Burgemeester Johan van Vogelsanck heeft dit pand bewoond.

Bron: Rijksmonumenten.nl en Wikipedia.

Foto: Michiel1972 (Wikipedia).